25 km: Siontocht (Houten)
Door: Suzanne
Blijf op de hoogte en volg Suzanne
10 Maart 2012 | Nederland, Bussum
Er waren een aantal redenen waarom ik de Siontocht verkoos als mijn eerste echte wandeltocht:
- Houten is niet zo heel ver bij Bussum vandaan (45 minuten met de trein)
- Ik kon daar de gewenste van 25 km afstand lopen
- De site van de Siontocht, www.siontocht.nl, zag er bijzonder uitnodigend uit. Er werd melding gemaakt van een leuke route, sfeervolle rustplaatsen, gratis consumpties en vers gebak (daar ben ik natuurlijk altijd voor in).
Omdat ik bijtijds uit Bussum was vertrokken, was ik ook mooi op tijd bij het startpunt van de tocht. Ik heb me ingeschreven (2 euro!) en gemeld dat ik na afloop van de tocht graag een herinnering (1 euro!) zou ontvangen. Ik kreeg een consumptiebon en een routebeschrijving mee. Toen was het wandelen geblazen.
Er startten behoorlijk wat mensen tegelijk met mij. Ik was erg benieuwd hoe ik zou lopen tijdens een officiele wandeltocht. Of ik aan alle kanten zou worden gaan ingehaald door meer getrainde lopers bijvoorbeeld. Dat viel gelukkig mee ;). Ik haalde zelfs af en toe mensen in, jaja, en genoot ondertussen van de mooie omgeving. Helaas liet het weer het afweten, grijze lucht (waar later nog een boel regen uit zou gaan vallen, maar dat wist ik toen nog niet).
Ik kwam op een gegeven moment twee dames uit Brabant tegen. Een van deze dames was drie keer uitgeloot voor de Vierdaagse (zo blij dat ik, door mijn aanmelding bij Via Vierdaagse, niet van een loting afhankelijk ben).
Na ongeveer 8.5 km was het eerste rustpunt. Die heb ik over geslagen. Ik wil mijn lichaam er namelijk op trainen om -als het kan- het grootste deel van de afstand zonder rust te volbrengen.
De meeste mensen gingen wel rusten, waardoor ik een heel stuk praktisch alleen heb gelopen (het stuk waar de 25 km route nog een extra lus maakte). Dat alleen lopen vond ik niet eens zo erg. De regen die op dat moment uit de lucht viel was wat minder, maar gelukkig droeg ik sneldrogende kleren en schoenen (Gore-Tex!). Ondanks het weer had ik er goed de pas in, vond ik zelf dan hihi. Maar op een gegeven moment kwam een oud-militair met oranje rugzak voorbij gesneld. Gelukkig ging deze man uiteindelijk wat langzamer lopen. Daardoor kon ik hem gemakkelijk(er) volgen en heb ik een heel stuk met hem mee kunnen lopen. Bedankt meneer de militair met oranje rugzak!
Zo kwam ik na drie uur al bij het tweede rustpunt aan, op ongeveer 19.5 km. De Sionkerk. Ondanks het feit dat ik nog niet echt last had van voeten en andere ledematen, vond ik dat ik bij de Sionkerk wel een rustpauze had verdiend (militair met oranje rugzak liep door). Ik nam een kopje thee (van de consumptiebon) en een stukje appeltaart (1 euro!!). Thee opgedronken en gesmuld van de appeltaart (mjammie!).
Na een kwartier mijn weg maar weer vervolgd. Die laatste paar kilometers werd het wat drukker, omdat alle afstanden bij de Sionkerk weer bij elkaar kwamen. Ik heb flink door proberen te lopen dat laatste stuk, kon zo ook weer wat mensen inhalen. Ik merk dat het motiverend werkt om mensen als "richtpunt" te hebben. Ik ga er in ieder geval sneller van lopen :P.
Na precies vier uur (4 uur 15 minuten met de pauze erbij, best een mooie tijd vond ik zelf ;), totale afstand bleek bovendien 25.985 km te zijn) kwam ik bij de finish aan. Daar werd ik opgewacht door mijn ouders. Dat was een leuke verrassing! Als herinnering aan het goed volbrengen van de tocht kreeg ik van mijn ouders vrolijke bloemetjes en van de organisatie van de Siontocht een leuke herinnering (een mooi wit vaantje met daarop "Siontocht Houten 10 maart 2012").
Na afloop nog even met mijn ouders wat in het centrum van Houten gaan drinken (voor mij een inmiddels traditionele cappuccino). Daarna weer op weg naar Bussum. Mijn lijf lijkt ook deze wandeling goed te hebben doorstaan (hopelijk heb ik morgen ook niet al te veel spierpijn hihi).
Trainen voor de Vierdaagse verloopt dus tot nu toe naar wens. Pas geleden een introductie gehad van Via Vierdaagse, daar veel nuttige adviezen gekregen (tot mijn verbazing had een groot deel van de aanwezigen nog niet een keer getraind voor de Vierdaagse).
En in de buurt van Oss ook al ongeveer 25 km gelopen met ervaren Vierdaagse loper Fleur. Wij waren vast van plan om Heeswijk-Dinther te doorkruizen, maar namen een verkeerde afslag en kwamen toen bij Vinkel uit (beide plaatsen liggen een paar kilometer uit elkaar hihi, in Vinkel vonden we echter wel een heel sfeervolle brasserie). Nou ja, uiteindelijk hebben we toch een mooi rondje gemaakt en zijn we -afgezien van die ene keer- niet meer verkeerd gelopen ;).
Volgende week moet ik weer zelf een route bedenken. Eerstvolgende officiele wandeltocht is vermoedelijk de Rosamars (in Nijmegen) op 9 april.
PS. Een compliment aan de organisatie van die Siontocht! Alles was tiptop in orde. Het was een leuke en afwisselende route (door Houten en diverse knusse plattelandsdorpjes, langs water en weiland). De hele route was keurig met pijlen aangegeven (had eigenlijk mijn routebeschrijving helemaal niet nodig). Bij het beginpunt en bij het rustpunt Sionkerk was de catering uitstekend (en dat zal het bij het eerste rustpunt, waar ik dus niet ben gestopt, ook wel geweest zijn).
10 Maart 2012 - 20:57
Mary:
Suzanne! Goed gedaan weer!
Ik ben van plan om dit jaar naar de Vierdaagse te gaan kijken. En naar wat ik lees haal je die op je sloffen. Leuk! M
10 Maart 2012 - 22:45
M:
Goed gedaan! Je kwam nog zo "fris" aanlopen! Leuk dat we op tijd waren!
Ga zo door! -
11 Maart 2012 - 10:24
Brigitte M:
Goed zo, suzanne!!Hopelijk geen spierpijn vandaag. Brigitte -
11 Maart 2012 - 20:55
Martina:
Hihi, dat stuk appeltaart kon je er meteen weer aflopen. Goed gedaan hoor!!! Mooie tijd! -
11 Maart 2012 - 23:10
M: